אוטיזם, על כל צורותיו וגווניו, בדרך כלל מאובחן עוד בילדות. הגיל הממוצע כיום לאבחון אוטיזם בתפקוד גבוה הוא -5, אך לא תמיד זה היה כך. רק בשנת 1994 הכיר עולם הפסיכיאטריה בתסמונת אספרגר, שהיום מתייחסים אליה כאל אוטיזם בתפקוד גבוה, כך שקיים דור שלם של מבוגרים, שמעולם לא אובחן. לאחרונה, רבים פוגשים את האוטיזם באמצע החיים, לפעמים בעקבות אבחון של אחד הילדים, לפעמים אפילו בעקבות כתבות המפורסמות ברחבי הרשת או בעיתונים, שמעלות תהיות לגבי מקורם של קשיי תקשורת קיצוניים ובלתי מוסברים בזוגיות. עבור אלו המגלים להפתעתם מול מה הם מתמודדים או חושדים שבזה מדובר, התגלית עשויה להיות מרתיעה ומאיימת.
נעים מאוד להכיר, אני ד”ר פנינה ארד, יועצת זוגית, מאמנת ומנחת קבוצות. בקליניקה שלי במכבים, אני מסייעת לזוגות להתגבר על הקשיים במערכת היחסים שלהם ומלווה אותם בתהליך של שיקום הקשר הזוגי, למרות המוגבלות המתלווה להפרעת תקשורת.
על אספרגר וזוגיות
מדובר בתסמונת נוירו- ביולוגית מולדת ותורשתית. הסטראוטיפ לגבי אדם מוזר, מתבודד, ללא חברים וללא קשר עין- לא מדויק בכלל, בטח לא לגבי אנשים מבוגרים שלמדו לחיות עם מגבלותיהם ופתחו לעצמם עם הזמן אסטרטגיות פיצוי שאפשרו להם להשתלב ולתפקד היטב בזירות חייהם השונות. לרבים יש חברים, יש קשר עין טוב והם מעורבים מבחינה חברתית. חלקם אפילו מאוד חברותיים. 80% סיימו בהצלחה לימודים גבוהים ו- 50% מדווחים על קיום מערכות יחסים אינטימיות.
הרבה פעמים מדובר באנשים עם אינטליגנציה שכלית גבוהה מהממוצע או יכולות גבוהות בתחומים מסוימים. לפעמים הם נשמעים אינטליגנטים במיוחד בגלל סגנון דיבור ייחודי או יידע עשיר בנושא שבו הם מפגינים בקיאות יוצאת דופן. לפעמים הם אכן גאונים בתחום המומחיות שלהם. הם הרבה פעמים מאוד מצליחים בתחום עיסוקם וזוכים להערכה חברתית ומקצועית גדולה.
המוגבלות שלהם בלתי נראית, אולם עשויות להיות לה השפעות הרסניות על מערכות יחסים אינטימיות. הבעיה העיקרית הנוצרת בקשרים שהם מנהלים עם בני/ בנות זוג נורמטיביים היא בעיית תקשורת, הנחווית על ידי זוגות כאלו כאילו הם מדברים בשתי שפות שונות ומגיעים משתי תרבויות שונות. אנשים עם אספרגר חווים קושי בהבנה עצמית ובהבנת האחר, קושי בהבעת אמפתיה, קושי ביצירת הדדיות בקשר וקושי בתקשורת רגשית. כל אלו הם היבטים בעלי חשיבות מכרעת בהקשר של זוגיות, לפיכך, יש לתת את הדעת לכך שלתסמונת אספרגר יש מאפיינים רבים המקשים על פיתוח מערכות יחסים אינטימיות ושימורם לטווח הרחוק.
לומדים לאהוב ביחד
אספים (אנשים עם אספרגר), הינם בעלי יכולת תפקוד גבוהה מבחינה שכלית, לעיתים הרבה מעל לממוצע. כאשר הקשר הזוגי חשוב להם והם מעוניינים לשמור עליו ולתחזק אותו, הם בהחלט יכולים לרתום את יכולותיהם הקוגניטיביות הגבוהות ללמידה של מיומנויות תקשורת אפקטיביות, לניהול קונפליקטים יעיל בזוגיות ולשיפור התקשורת במערכת היחסים הזוגית.
מרכז LeadUP מזמין אתכם ואתכן לצאת למסע משותף במסגרתו תקבלו ייעוץ, הכוונה וליווי, ותשובות לשאלות שכעת עומדות בפניכם. אל תמהרו לוותר על האהבה שלכם ועל המשפחה שהקמתם, בואו ללמוד כיצד לשקם ולבנות מחדש את המערכת הזוגית שלכם.